Széchenyi 2020

Vállalkozásfejlesztés

Sikeres családi vállalkozások

Számos kis családi vállalkozás tudott bővülni, fejlődni vagy akár nemzetközi piacra lépni az utóbbi években az EU-s pályázatok nyújtotta támogatásoknak köszönhetően. Sikerük egyértelműen jelzi: a kiváló minőségű termékekre országhatárokon innen és túl is nagy a kereslet.

Újjáéledő legenda

"Egy legenda gondozása nagy felelősséggel jár" – vallja Csóll Péter. A Stühmer Kft. ügyvezetője arra vállalkozott 2005-ben, hogy feltámasztja a Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által, 1868-ban alapított első magyar csokoládégyárat. Megvásárolta az Eger szívében lévő Stühmer édességboltot, a Stühmer márkanevet, majd megnyitotta első, novaji üzemüket. Az ügyvezető büszke arra, hogy édességeik színvonala és ízvilága nem a szocialista tömegtermékeket, hanem a békebeli Stühmer-korszakot idézi. Legutóbbi EU-s pályázatát követően a vállalkozás maklári üzemét bővítették ki és szerelték fel a legmodernebb gépekkel.

Csóll Péter

Folyamatos fejlesztés szükséges

A Detki Keksz Kft. 30 éve van jelen a hazai piacon. Ez idő alatt rengeteget fejlődött a cég, óriási szakmai tudást halmoztak fel, viszont ahhoz, hogy a továbbiakban is versenyképesek tudjanak maradni, elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés és bővítés. Mivel a szükséges lépéseket kizárólag saját forrásból nem tudták volna megtenni, óriási segítséget jelentettek számukra a sikeres EU-s pályázatok. Ezeknek köszönhetően sikerült növelni a cég termelékenységét, új munkatársakat tudtak felvenni, költséghatékonyabbá váltak, valamint lehetőségük nyílt új termékek gyártásának megkezdésére is.

Pavlova Olga

Nemzetközi eredmények

Az 1993-ban alapított KOVÁCS Vegyesipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kis családi vállalkozásból folyamatosan nőtte ki magát a nemzetközi kereskedelemben is részt vevő vállalkozássá, mely folyamatban sikeres EU-s pályázatuknak is fontos szerepe volt. A ma már közel 500 főt foglalkoztató cég profilja a fémmegmunkálás, amely két fő területre irányul: a kovácsolásra és a forgácsolásra. Jelenleg az alapító család két generációja egy mérnöki gárda támogatásával széles körben gyárt alkatrészeket, elsősorban az autóipar számára, külföldre és belföldi forgalmazásra egyaránt.

KOVÁCS Vegyesipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

100 százalékban magyar

A több mint negyedévszázados múltra visszatekintő Naturtex Kft. fő profilja a különféle természetes, illetve szintetikus anyaggal töltött paplanok, párnák gyártása. A 100 százalékig magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás, meghatározó hazai piaci részesedése mellett további 40 országba szállítja 700 különféle kiváló minőségű, hosszú élettartamú termékét. A kis családi vállalkozásként induló Naturtex Kft. árbevételének közel 80 százalékát mára az export biztosítja. Ahhoz pedig, hogy nemzetközi téren fel tudják venni a versenyt a nagy múltú, tőkeerős nyugat-európai gyártókkal, elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés. A cég az elmúlt években számos sikeres beruházást valósított meg EU-s pályázatok segítségével: ezek legnagyobb része a gyártási kapacitás növelésére és korszerűbbé tételére irányult, ugyanakkor sor került több energetikai és informatikai beruházásra is, amelyek hozzájárultak a működés költséghatékonnyá tételéhez és ezáltal a versenyképesség javításához is.

Naturtex Kft.

Külföldön is sikeres magyar fejlesztés

A kezdetekben kiskereskedelemmel foglalkozó Schriffert Kereskedőház Bt. 2000-es indulása után négy évvel kifejlesztette saját előmelegítőjét. Bár a szerkezetet a cég először saját használatra készítette, azóta beindult a gyártás is, amivel az észt, litván és lengyel piacokat is meghódította. A cég példája igazolja, hogy a hazai vállalatokban is megvan a potenciál arra, hogy saját ötleteik, fejlesztéseik révén külföldön is komoly sikereket érjenek el. A bővítésben, az eszközbeszerzésben és az új, 500 négyzetméteres üzemcsarnok építésében EU-s pályázatuk is komoly segítséget jelentett.

Schriffert Kereskedőház Bt.

62.000 kis és középvállalkozás fejlődhet tovább a 14-2020-as időszakban a brüsszeli pénzekből

A hazai cégekben is megvan a potenciál arra, hogy saját ötleteik, fejlesztéseik és munkájuk révén külföldön is komoly sikereket érjenek el.