Széchenyi 2020

Turizmus

Magyarország megéri a felfedezést!

Óriási potenciál van hazánkban, ami a turisztikai szolgáltatásokat illeti. Ezt ismerte fel az a számtalan ember, akik nem sajnálták az időt és a pénzt arra, hogy jobb szolgáltatásokkal és programokkal tegyék még vonzóbbá Magyarországot az utazni vágyók előtt.

Tovább él a múlt

Egy véletlen felfedezésnek köszönheti létét Visegrád különleges látványossága, a Zugfőzde Pálinkamúzeum. Spáth Diána és férje 2001-ben vásárolt egy ingatlant, amelynek padlásán üvegekre, óriási nyilvántartási könyvekre és középkori üveghutákra, pincéjében pedig jégveremre bukkantak. Úgy döntöttek, hogy egy interaktív múzeum segítségével megpróbálják feléleszteni a régi pálinkafőzde emlékét. A múzeumot - ahol a látogatók a pálinkafőző berendezések fejlődésének tárgyi és makettszintű bemutatása mellett megismerkedhetnek a zugfőzés kultúrájával is - egy EU-s pályázatnak köszönhetően tudták életre hívni.

Zugfőzde Pálinkamúzeum

Távolra mutató hatások

Az etyeki Korda Filmstúdió tulajdonosai a komplexum megépítésekor célként tűzték ki, hogy a filmipari tevékenység beindításával hozzájáruljanak a környékbeli lakosság foglalkoztatásához, valamint fontosnak tartották, hogy a létesítmény kulturális és gasztronómiai központtá váljon. Igény mutatkozott arra a nem filmipari érdeklődők részéről, hogy látogatásokat tehessenek a filmgyárban, ezért döntés született egy látogatóközpont létrehozásáról. Ez azonban kizárólag a filmpark saját forrásaiból nem tudott volna megvalósulni, így óriási segítséget jelentett a közel 600 millió forintos uniós támogatás. Ennek köszönhetően a Korda Stúdiókomplexum területén létrejött egy 1400 négyzetméteres kiállítótér, egy látványos, középkori, kültéri díszletváros és egy 400 fős étterem. A beruházás szükségességét az azóta eltelt idő maximálisan igazolta: 2014-ben közel 100 000 látogató kereste fel a látogatóközpontot.

etyeki Korda Filmstúdió

Töretlen vállalkozókedv

A villányi Polgár Panzió tulajdonosai folyamatosan dolgoznak szolgáltatásaik fejlesztésén. Egy uniós pályázati lehetőségnek köszönhetően a korábban önerőből kialakított 15 szobát megduplázták, így a panzió befogadóképessége 60 főre bővülhetett, amelynek köszönhetően négy új alkalmazottat is foglalkoztatni tudnak. A 2010-ben átadott panziórész különlegessége, hogy az eredeti pincéhez tartozó erjesztőkádból alakították ki a wellnessrészleghez tartozó medencét.

villányi Polgár Panzió

Több mint egy fürdő

Bár a régióban több híres fürdőhely is található, a Makói Önkormányzat úgy döntött, hogy európai uniós forrásból különleges élményfürdőt épít az egykori városi strand helyén. Aki valaha látta már a Makovecz Imre organikus építészetének jegyeit magán viselő fürdőt, biztosan nem fogja kétségbe vonni, hogy az önkormányzat terve sikerrel járt. Az íves és csúcsos faelemekkel és hagymakupolával rendelkező fürdő Makó éke.

Makói Gyógyfürdő

111,8 Mrd Ft turizmusfejlesztésre kapott támogatás Brüsszelből

A Korda Stúdiókomplexum területén létrejött egy 1400 négyzetméteres kiállítótér, egy látványos, középkori, kültéri díszletváros és egy 400 fős étterem.