Széchenyi 2020

Oktatás és Egészségügy

Fejlődő oktatás és egészségügy

Számtalan, az Európai Unió által társfinanszírozott projekt valósult meg az elmúlt években az oktatásban és az egészségügyben. Ezek a fejlesztések egyetlen célt szolgáltak: azt, hogy mindannyian a legjobb szolgáltatásokhoz juthassunk.

A koraszülöttek túléléséért

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az 1500 gramm alatti újszülöttek halandósága az országos átlag feletti volt. A megyei kórháznak sikerült megteremtenie a korszerű kórházi ellátás feltételeit, amelyekkel hatékonyan vívhatják a harcot a koraszülött-halandóság ellen, valamint a túlélő gyermekek életesélyeit is növelni tudják. A projektnek köszönhetően a kórháznak lehetősége nyílt új, a korábbiaknál jóval megbízhatóbb orvostechnikai készülékek beszerzésére. A fejlesztések eredményei rövid idő alatt meg is mutatkoztak: a 2014-es évben sikerült az 1500 gramm alatti újszülöttek halandóságát az országos átlag alá csökkenteni.

Óvodai nevelés magasabb színvonalon

A Romonyban megvalósult óvodabővítésnek köszönhetően nemcsak tágasabbá vált a régi épület, hanem az új csoportszobának, betegszobának, a megújult mosdóknak, tornateremnek és konyhának köszönhetően lehetőség nyílt a minőségibb oktatásra is. Az EU-s társfinanszírozással megvalósult projekt lehetővé tette új kollégák – egy dajka, egy pedagógiai asszisztens, két óvodapedagógus és egy helyettesítő óvónő – felvételét is.

Segítség a jobb élethez

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat létrehozta a Biztos Kezdet Gyermekházat a monori Tabán városrészben található szegénytelepen. A gyermekház segítséget jelentett a mélyszegénységben élő kisgyermekes családoknak abban, hogy helyzetük tartósan javulhasson: a pedagógusok oktatással és készségfejlesztő programokkal igyekeztek felzárkóztatni a 0–5 éves kor között lévő kisgyermekeket. A telepen élő szülők helyzetén munkaerő-piaci programok segítségével javítottak, oktatásukat egyéni tanácsadásokkal segítették elő.

Oktatási innováció

A Széchenyi István Egyetem kutatói hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatásokat végeztek. A projekt azért volt fontos, mert a 2020–2030 közötti időszakban várhatóan jelentős átalakulás következik be a világ járműiparában, és előtérbe kerülnek majd a hibrid, valamint elektromos járművek. Az egyetem arra törekedett a projekt megvalósítása során, hogy képzési és kutatási rendszere megújításával az új területek kulcsszereplője lehessen.

3205 oktatási és egészségügyi intézményben zajlott 8330 darab fejlesztés a Brüsszelből lehívott forrásoknak köszönhetően.

A megyei kórháznak sikerült megteremtenie a korszerű ellátást, és hatékonyan vette fel a harcot a koraszülött-halandóság ellen.