Széchenyi 2020

Környezetvédelem

Megóvandó értékeink

Egyre többet teszünk a természet megóvásáért, beruházunk fejlesztünk, tervezünk, azért, hogy megőrizzük mindazt, ami pótolhatatlan. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) célja, hogy a magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővülésére épülő gazdasági növekedés az emberi élet és a környezeti elemek – hosszú távú változásokat is figyelembe vevő – védelmével összhangban valósuljon meg.

Passzív házat mindenkinek!

A Debreceni Egyetem EU-s projektje segítségével a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szemléletet kívánta formálni: egy olyan újszerű, 300 m2-es, látogatható komplexumot építettek fel, amelynek energiaigénye – a megújuló energiák hatékony felhasználásának köszönhetően – a nullához közelít. A legnagyobb energiafogyasztók és ezért a legnagyobb környezetszennyezők is maguk az épületek. A projekt vezetőinek szándéka éppen ezért az volt a passzív ház létrehozásával, hogy a szélesebb közönség számára is bebizonyítsák: nagyobb odafigyeléssel lehet úgy építkezni, hogy minimális legyen az energiafelhasználás. Az épületet úgy alakították ki, hogy az egyes bemutatóterekben érezhetővé, összehasonlíthatóvá tették a különböző megújuló energiaforrások hatását.

Napenergia-felhasználás – remek hatásfokkal

A Gift Energy Kft. egy olyan újszerű,, hiánypótló berendezést hozott létre sikeres EU-s pályázata segítségével, mely korábban nem volt jelen a magyar piacon. Az eszköz képes a napenergiából napelem segítségével meleg vizet, valamint elektromos áramot előállítani. A cég számára az igazi szakmai kihívást az jelentette, hogy az eddig ismert rendszereknél jelentősen jobb hatásfokkal bíró eszközt alkossanak meg. A kihívást sikerült is teljesíteniük: a berendezés tökéletesen alkalmas a szabályozott fűtésre és hűtésre. A céget fejlesztésében az az elsődleges cél mozgatta, hogy úgy használják ki a leghatékonyabban a természet adta kincseket, hogy közben ne ártsanak vele a környezetnek.

Gyulai Várfürdő

A fürdő, amely óvja a természetet

Az elmúlt években Gyula az ország tíz leglátogatottabb magyar városa közé került, amiben komoly szerepe volt a Gyulai Várfürdőnek is. Ezért döntött úgy a létesítmény vezetősége, hogy a termálfürdő egy modern családi élményfürdővel gazdagodjon. Az EU-s támogatással megvalósult felújításnak és átépítésnek köszönhetően közel 900 négyzetméterrel növekedett a vízfelület. Emellett a gyulai lett az ország legzöldebb fürdője, hiszen a létesítmény fűtésének legnagyobb részét megújuló energiával oldják meg.

Tenni a környezetért

A megújuló energiák szektorában tevékenykedő Fonolit Kft. EU-s támogatással megvalósult projektjében olyan új üzemet alakított ki, amely megfelelő környezetet tud biztosítani a fő termékeiket gyártó pelletáló gépek számára. Mivel az üzemnek magas az energiaigénye, ezért a tulajdonosok kiemelten fontos szempontnak tekintették, hogy a felhasznált energia minél nagyobb hányada megújuló forrásból származzon. Emiatt a beruházás keretében napelemes rendszert építettek ki.

1319 milliárd Ft környezetvédelmi programokra a Brüsszelből hazahozott forrásokból.

Bár sokszor tudomást sem veszünk róluk, környezeti értékeink minden pillanatban megérdemlik az óvó figyelmet. Az itt is bemutatott projektek bizonyítják: a gazdasági fejlődés és az innováció igenis megfér a környezetvédelemmel.