Széchenyi 2020

Eredmények és
távlati célok

Célok 2020

A stabil növekedés a versenyképesség fokozásán, új munkahelyek teremtésén és a társadalmi igazságosság növelésén keresztül valósul meg.

Élhetőbb, erősebb Magyarország

Míg a korábbi költségvetési ciklusok nem nevezhetők felhőtlennek, addig hazánk most először indult neki jó kilátásokkal a következő hét évnek: a 28 tagállamból – egy lakosra vetítve – Magyarország hívhatja le a második legtöbb uniós forrást. Az egy főre jutó 712 ezer forintot ráadásul abban az időszakban sikerült kiharcolni, amikor az Európai Unió költségvetése is jelentősen zsugorodott. 14-2020-as ciklusban lehívható 8921 milliárd forint több mint 60 százalékát a kormány a gazdaság fejlesztésére költi.

Új alapelvek mentén

Az elmúlt hét-nyolc év tanulsága, hogy a magyar pályázók igényeinek és szükségleteinek jobban megfelelő körülmények megteremtésével az eddigieknél hatékonyabban érhetőek el az EU-s pénzek. Ennek érdekében a kormány átalakította a korábbi pályázati rendszert. A 2020-ig tartó időszak két legfontosabb alapelve nem más, mint a magyar célok megvalósítása, valamint a rendelkezésre álló uniós támogatás teljes kihasználása. Ennek megfelelően megtörtént az intézményrendszer átalakítása és a pályázati folyamatok egyszerűsítése. Átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá válnak a szabályok, csökkennek az ügyintézési idő.

A fejlesztés irányai

A kormány célja, hogy 2020-ra erős, stabil, versenyképes gazdaság épüljön ki. Ez elsősorban az olyan kezdeményezések támogatásával érhető el, amelyek révén több százezer új munkahely jön létre. Ennek megfelelően a 2007–2013-as fejlesztési időszakhoz képest másfélszer több forrás költhető munkahelyteremtésre. Hasonlóan jelentős szempont, hogy a pályázatok nyertesei magyar tulajdonú cégek legyenek, ezért a kormány egy 516 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatással segíti a 14-2020-as időszakban a hazai kis- és középvállalkozások megerősítését. A vidékfejlesztést elősegítő programok célja mindenekelőtt a gazdaságok életképességének növelése és a testreszabott tanyafejlesztés. Fontos szerephez jut az egész életen át tartó tanulás és a szakképzések megszerzésének támogatása, valamint a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás ösztönzése. A kormány elkötelezett Magyarország elmaradottabb régióinak felzárkóztatása mellett. Több mint 1100 milliárd forintnyi forrást kapnak a fejlődő megyék: 2014 és 2020 között az ország egyes területeinek igényeihez illeszkedő gazdasági, illetve munkahely-teremtési lehetőségek nyílnak meg.

Gazdaságfejlesztésre kapott támogatás:
2499 Mrd Ft

  összeg
(Mrd Ft)
Közép-Magyarország fejlesztésére kapott támogatás 258
Vidékfejlesztésre kapott támogatás 1294
Közlekedésfejlesztésre kapott támogatás 1216
Környezetvédelem és energiahatékonyság fejlesztésére kapott támogatás 1161
Emberi erőforrás fejlesztésére kapott támogatás 952
Közigazgatás fejlesztésére kapott támogatás 290
Települések fejlesztésére kapott támogatás 1200
Rászorulók támogatására kapott hozzájárulás 34
Halgazdálkodás fejlesztésére kapott támogatás 16