Hasznos tanácsok

Újrarajzolt pályázati rendszer

A 2020-ig tartó időszak legfőbb kedvezményezettje a vállalkozói szféra lesz, hiszen ők adják a gazdaság alapját. Ha ők sikeresen működnek, az a magyar gazdaság fellendüléséhez vezet, így az új ciklus kiemelt célja az olyan beruházások támogatása, amelyek sikerre vihetők. Fontos továbbá, hogy ebben a fejlődésben ne csak a nagyvállalkozások, hanem a kis- és középvállalkozások is részt vehessenek. Ebben kiemelkedően fontos szerepe lesz az új pályázati rendszernek.

Több mint 34 milliárd eurót, azaz fejenként 712 ezer forintot hívhatunk le a 2014–2020-as költségvetési ciklusban, így hazánk az egy főre eső támogatás mértékét tekintve az uniós tagállamok közül a második helyre került.

Átállás elektronikus rendszerre

Az átalakítás legfőbb célja az volt, hogy a pályázók egyszerűbben juthassanak hozzá az őket megillető forrásokhoz. Ezért alkották meg a teljes mértékben pályázóbarát, egységes és elektronikus intézményrendszert, amelynek következtében az egész szisztéma megváltozik. A tenderek kiírásától a kifizetésekig minden az erre a célra kialakított elektronikus felületen fog történni, amely nagyban leegyszerűsíti és átláthatóbbá teszi a pályázatok egész útját. Az állami adatbázisok egyeztetésével pedig nem kell a cégbírósághoz vagy más szervezetekhez menni azért, hogy minden alkalommal bekérjük a szükséges adatokat, hiszen a jövőben ez is automatikusan fog történni.

Nincs tisztességtelen előny

A másik pozitív hozadéka az új rendszernek, hogy megszűnnek az információs privilégiumok. Ez azt jelenti, hogy ha valaki belső információhoz jutva előbb szerez tudomást egy jövőbeni pályázatról, mint a többiek, az új rendszernek köszönhetően mégsem fog tudni előnyhöz jutni. Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében ugyanis egy időkorlátot is beállítottak: miután kiírták az aktuális pályázatot, az azt követő 30 napban még zárva van az elektronikus felület, amelynek leteltével a pályázatbeadás gombja mindenkinek egyszerre válik aktívvá. Ez idő alatt ki-ki felmérheti cégének állapotát és képességeit, s lesz ideje ezek alapján elkészíteni pályázati anyagát.

Egységes szempontrendszer

Az egységes szempontrendszernek köszönhetően a nyertes és a vesztes is érteni fogja a pályázat elbírálásának miértjét, hiszen a pályázati kiírások minden esetben világosan tartalmazni fogják, hogy milyen vállalás hány pontot ér.

Változás a finanszírozásban

Jelentősen változik a pályázatok elszámolási logikája is. A jövőben mindaddig, amíg a pályázónak a megítélt támogatás 90 százalékát nem fizették ki, addig nem kell az önerőt befizetnie. A felhasznált összegből megvalósult beruházás pedig fedezetet jelenthet majd egy olyan hitelhez, amely az önrészt finanszírozza.

SEGÍTSÉG A PÁLYÁZÓKNAK

Egy vállalkozás beindításának vagy egy már meglévő szervezet fejlődésének sarkalatos pontja a finanszírozás. Önerőből sokszor komoly nehézséget okoz a vállalkozás beindítása, de a már működő cégeknek sem mindegy, mekkora összeget tudnak fejlesztésekre fordítani. Ebben nyújt segítséget a Széchenyi Kártya Program. Fontos, hogy a program által kínált feltételek és a hitelek szinkronban legyenek a pályázatokkal: az alacsony kamatlábak egyrészt lehetővé teszik, hogy a vállalkozások fejlődésük szempontjából a legfontosabb területekre helyezhessék a pénzügyi hangsúlyt, míg a felkínált hiteltermékek sokszínűsége garantálja, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő ajánlatot. Ezek a kedvezmények tovább növelik egyegy EU-s pályázat elnyerésének sikerét a kisvállalkozások számára is. Bővebb információkért látogassunk el a www.kavosz.hu oldalra!